Cajanus, de opera – 13 juli – Centrum Schalkwijk

Cajanus, de opera – 13 juli

Cajanus, de opera – 13 juli

Kom op 13 juli naar Centrum Shalkwijk om te luisteren en kijken naar een delen uit de opera Cajanus, uitgevoerd door Zangstudio Haarlem.

Over de opera

Daniel Cajanus ligt in zijn reusachtige op maat gemaakte bed in het Haarlemse Proveniershuis in Haarlem. Zijn botten doen pijn en hij wil zichzelf niet langer tentoonstellen. Een dubbele dosis medicatie zorgt ervoor dat hij  in een verdoofde toestand delen van zijn leven aan zich voorbij ziet gaan.

Zo zien we waarom hij Finland ooit verliet en hij met het het koppel Metz leert kennen.  Jan Hendrik Metz bezit naast cafés in Amsterdam en Haarlem,een zoölogische collectie waar hij Cajanus aan toe wil voegen. Metz belooft Cajanus rijkelijk te belonen en daarom gaat Cajanus akkoord. Al snel blijkt hij een enorme publiekstrekker te zijn en Metz wordt er nog inhaliger van. Hij wil daarom ook de Friese dwerg Wybrand Lolkes  aan zijn collectie toevoegen en leent geld van de rijke Cajanus om dit voor elkaar te krijgen. Wybrand wijkt op alle vlakken af van Cajanus en als  Anna Metz probeert om een geschikte huwelijks kandidaat te  vinden voor Cajanus, begrijpt Wybrand dan ook niet waarom deze dat niet wil.

Terug in het Proveniershuis vraagt Cajanus opnieuw om verdoving, maar dan start hij de hallucineren en geeft hij per ongeluk dit geheim dat hij jaren met zich meedroeg prijs.

Als Cajanus sterft, heeft iedereen zo zijn of haar gedachten over de Reus van Haarlem. Zijn laatste optreden is zijn begrafenis en heel Haarlem loopt uit om zijn meters lange kist te bekijken.

 

 

 
Reacties