DAK Schalkwijk is terug! – Centrum Schalkwijk

DAK Schalkwijk is terug!

DAK Schalkwijk is terug!

Wat vorige zomer een spontaan initiatief van centrummanager Gerard Zwier was, is nu een samenwerking met de hele wijk. En dat was precies de bedoeling!

Zwier: “Dit jaar doen we het met z’n allen. En daarmee hebben we ons doel nu al bereikt. DAK Schalkwijk heeft een maatschappelijke functie. Gefinancierd door de gemeente, de Vereniging van Eigenaren en de Ondernemersvereniging van Centrum Schalkwijk, maar praktisch ingevuld door verschillende organisaties en enthousiastelingen uit de wijk.”

Philip Schemmekes (23), medeoprichter van de maatschappelijke jongerenorganisatie Triple ThreaT en nu projectmanager van DAK, vult aan: “Dit jaar zijn we vijf weken open met een steengoed programma. Elke dag is er wat te doen en alles wordt gratis aangeboden door initiatiefnemers uit de buurt. Denk aan verschillende sportactiviteiten, dans- en creatieve workshops en hiphopfeesten, een arcade en een game toernooi. Tijdens ‘In the Flow’, een initiatief van Bibliotheek Zuid-Kennemerland, wordt wekelijks een groepsgesprek geleid over bijvoorbeeld social mediagebruik, vrijetijdsbesteding of problemen thuis. En er worden ook speciale meiden-activiteiten georganiseerd zoals henna tatoeëren.”

Zwier: “In het weekend gaan we dit jaar eten aanbieden en er is weer een mooi live muziekprogramma, dus ouders en volwassenen kunnen hier ook terecht. Op sommige gebieden zijn we nog aan het zoeken, op andere gebieden hebben we al enorm veel geleerd. Zo is Philip het gezicht van DAK en ben ik zijn ruggegraat. Die rolverdeling werkt goed. En door het succes van afgelopen zomer hebben we een aantal activiteiten in het winkelcentrum voortgezet onder de naam ONDERDAK.”

Schemmekes: “Hierdoor is het winkelcentrum veel toegankelijker geworden voor de jeugd. Er is echt een significante verandering op te merken in de sfeer in en rond het winkelcentrum. Jongeren voelen zich gezien en gehoord. Ze komen nu om iets leuks te ondernemen in plaats van om stennis te schoppen. En als ik door de wijk fiets roepen kids me regelmatig na met de vraag: “Wanneer begint DAK weer?!” Nou, dat is dus 27 juli. Kom je ook?”


Fotografie: www.daanruijter.com – Tekst: www.johannanolet.nl

 

 
Reacties