De regels van een vrijmarkt – Centrum Schalkwijk

De regels van een vrijmarkt

Hieronder leest u de regels die gelden voor meedoen aan een vrijmarkt. Lees deze regels vooraf door.

Gebied afzetten, voorwaarden

 • Als je besluit om gebied af te zetten om te reserveren voor de vrijmarkt, zorg dan dat je op tijd aanwezig bent.
 • Gebruik voor het afzetten krijt en/of plakband dat geen lijmresten achterlaat. Verf mag niet!
 • Natuurlijk is het wel zo sportief om een reeds afgezet gebied niet in te pikken.
  Maak geen ruzie als je afgezette gebied toch door een ander blijkt te zijn ingenomen. Dat je gebied hebt afgezet wil niet zeggen dat het je bezit is en helaas is niet iedereen zo sportief om je plek voor jou vrij te laten. Ergens is het ook wel logisch, want anders zou iedereen een plek kunnen afzetten met linten of krijt, vervolgens lekker uitslapen op Koningsdag en ’s middags de lege plek eens een keertje komen opeisen. Zo werkt het niet op deze feestdag. Je zal vroeg je bed uit moeten als je een goede plek wilt bemachtigen. Probeer het samen op te lossen als iemand je plek heeft ingenomen, want hou in gedachten dat die plek nooit je eigendom was.
 • Niet overal is het trouwens toegestaan om een verkoopplek te reserveren. De gemeente kan je afgebakende terreintje gewoon weer opruimen.

Vrijmarkt op Koningsdag, wat mag je verkopen?

 • Op Koningsdag mag je vanaf 6 uur ‘s morgens tot 20.00 uur ’s avonds alles verkopen. Nieuwe spullen, oude spullen, tweedehands spullen, eten en drinken… Er zijn wel uitzonderingen:
 • Je mag geen drinken met alcohol verkopen, tenzij je daarvoor een vergunning of vrijstelling van het verbod hebt
 • Je mag geen bederfelijke etenswaren verkopen, tenzij je daarvoor een vergunning hebt. Dit houdt in dat alle voedsel wat koel gehouden moet worden, of wat juist eerst verhit (gekookt of gebakken) moet worden, niet verkocht mag worden. Je mag dus bijvoorbeeld wel verpakte zakjes chips en blikjes frisdrank verkopen, maar geen gebakken kip of vis.
 • Flesjes frisdrank van glas zijn niet toegestaan, dit in verband met scherven
 • Glazen mogen niet, plastic bekertjes wel
 • Je mag geen dieren verkopen of andere zaken die verboden zijn door de wet Verordening op straathandel

Alcohol drinken

 • Als je 18 jaar of ouder bent mag je alcohol drinken op Koningsdag, maar je mag niet meer dan 1 blikje of een klein flesje bij je dragen. Draag je meer bij je dan gaat men er vanuit dat je het verkoopt, en dat mag dus niet. Je kunt een biertje of wijntje kopen bij gewone horecagelegenheden, waarvan er ook veel open zullen zijn die dag.

Beroepshandelaars op Koningsdag

 • Koningsdag is eigenlijk bedoeld voor kinderen die een dag per jaar voor echt geld spulletjes mogen verkopen op straat. Al snel werden gedurende vele Koninginnedagen de voordelen ook massaal ingezien door volwassenen. Omdat er zoveel volk op de been is zien beroepshandelaars ook de grote financiële voordelen in van deze unieke vrijmarkt. Daarom zijn beroepshandelaren niet op alle plaatsen toegestaan.