Op de voorpagina van het Haarlems Nieuwsblad: “Schalkwijk is booming!” – Centrum Schalkwijk

Op de voorpagina van het Haarlems Nieuwsblad: “Schalkwijk is booming!”

Op de voorpagina van het Haarlems Nieuwsblad: “Schalkwijk is booming!”

HAARLEM – De plannen voor Schalkwijk zijn groots en ambitieus. Op het Floridaplein komen winkels, horeca, een parkeergarage en nieuwbouwwoningen. Daartegenover ligt de Nicepassage, hier komt een bioscoop, horeca en winkels. De bouw start in 2018 en naar verwachting duurt het zo’n twee jaar voordat alles klaar is. “Wij zijn er wel aan toe”, geeft Gerard Zwier – manager van winkelcentrum Schalkwijk – aan. “We wachten hier al 15 jaar op.”
Het verbaast Zwier niet dat de plannen zo groots zijn voor Schalkwijk. “In deze wijk is veel mogelijk en er gebeurt ook heel veel. Binnen twee à drie jaar is Schalkwijk dé place to be. Het is hier goed toeven”, lacht Zwier.

Het DAK – de ontmoetingsplek voor jongeren op het dak van de parkeergarage bij het winkelcentrum tijdens de zomermaanden – heeft daar zeker aan bijgedragen. “Het contact met de wijk is verbeterd en daardoor is er veel meer mogelijk. Het heeft voor een andere mind set gezorgd bij veel bewoners. De afstand tussen het winkelcentrum en de wijkbewoners voelt nu kleiner. Waar we als winkelcentrum het imago hadden van onbereikbaar en duur, is dat in een korte tijd veranderd naar het gezamenlijk kijken naar de mogelijkheden. Wat kan wel? En dat is eigenlijk heel veel! Het is bijvoorbeeld ook mogelijk om samen een pand te huren, activiteiten in het winkelcentrum te organiseren, er is ruimte voor sociale en creatieve initiatieven en er is plek voor jongeren, families en ouderen.” De DAK- activiteiten worden in de wintermaanden voortgezet in het winkelcentrum onder de naam ‘OnderDAK’.

Beleven en ontmoeten
“Naast winkelen richten we ons ook steeds meer op ontmoeten en beleven. Wie hier straks komt voor een bezoekje aan de bioscoop, komt eerst hier voor een hapje, een drankje. Of gezellig samen shoppen, er gebeurt hier van alles. Natuurlijk blijft winkelen de core business, maar we worden steeds meer ‘Centrum Schalkwijk’ in plaats van winkelcentrum Schalkwijk”, legt Zwier uit. Er wordt gewerkt aan een ‘multifunctionele vloer waar verschillende activiteiten op gehouden kunnen worden, in het winkelcentrum. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een basketbalclinic, een dansoptreden, een concert, een lezing of kerkdienst.
Voorbereidingen

Drie projectontwikkelaars – AM, Heijmans Vastgoed en Leyten Planonwikkeling – zijn gevraagd een ontwerp te maken en een definitief plan in te dienen voor Schalkwijk. In januari kiest de gemeente welke projectontwikkelaar de grond mag kopen. In de aanloop naar de grote verbouwing zitten ze in het winkelcentrum niet stil. Ondernemers, eigenaren en het management zetten alles op alles om de leegstand op te vullen. “We willen dat het ‘oude’ en het ‘nieuwe’ winkelcentrum op elkaar aansluiten. We moeten flink aan de bak en de resultaten zijn al zichtbaar. Afgelopen maanden hebben we weer zes nieuwe ondernemers mogen verwelkomen. Dat zijn grotendeels ondernemers uit de wijk. Ondernemers die tot een jaar terug misschien nog wel dachten dat een plek in het winkelcentrum onbereikbaar en onbetaalbaar zou zijn. En nu zitten ze hier toch, zo zie je maar dat er veel mogelijk is!”

Bereikbaar
Zwier benadrukt dat het winkelcentrum altijd bereikbaar blijft tijdens de verbouwing. “Er zijn parkeerplekken genoeg en we zijn en blijven goed bereikbaar. We maken van de bouwput een interessante plek. Misschien zelfs wel met activiteiten. Wat dacht je van een rondleiding over de bouw? Of een informatiebijeenkomst over de vorderingen? Het is vooral ons streven om onze klanten altijd op de hoogte te houden. Daar hebben ze ook recht op, we doen er alles aan om het contact met de wijk goed te houden.”Bekijk hier een filmpje over het succesvolle project DAK.


Bron: Haarlems Nieuwsblad – 1 december 2016
http://www.rodi.nl/widgets/1449-haarlem/nieuws/1380123-schalkwijk-is-booming-lsquo-binnen-2-agrave-3-jaar-is-schalkwijk-d-eacute-place-to-be-rsquo

 
Reacties