Straks

Centrum Schalkwijk, gebouwd in de jaren zeventig van de 20e eeuw, wordt de komende jaren vernieuwd tot een modern en aantrekkelijk stadsdeelcentrum. 

De gemeente werkt samen met ontwikkelaars, aannemers en de vereniging van eigenaren aan het toevoegen van andere functies als wonen, werken en uitgaan. Naast extra woningen komen er ook een bioscoop en horecagelegenheden bij.  De buitenruimte wordt aangepakt en krijgt een spectaculaire make-over. Schalkwijk krijgt met deze ontwikkelingen een levendig multifunctioneel stadshart. 

Hieronder lees en zie je meer over hoe dit er uit zal gaan zien.

Ontwikkelingen fase 1

De nieuwbouwplannen voor Centrum Schalkwijk 1e fase dragen bij aan een verbetering van de kwaliteit en leefbaarheid van de omgeving van het winkelcentrum. Er komen woningen, winkels, een bioscoop en horeca bij en de buitenruimte wordt vernieuwd. De strategische uitbreiding van het winkelaanbod en looproutes in het winkelcentrum zorgen voor een versterking van de aantrekkingskracht.

In de 1e fase gaat het om 3 bouwlocaties, namelijk het Florida- en Californiëplein, de Nicepassage en het zuidelijk deel van Andalusië. Op het Floridaplein komen winkels, horeca, een parkeergarage en nieuwbouwwoningen. Daartegenover ligt de Nicepassage, de huidige oostelijke ingang van het winkelcentrum. Hier wordt gewerkt aan de komst van een bioscoop, horeca en winkels.

Floridaplein

De huidige openbare ruimte (nu het parkeerterrein aan de oostkant van het winkelcentrum) wordt bebouwd met een combinatie van bouwblokken met supermarkten, andere winkels, wonen, parkeren, horeca en een bioscoop.

Floridablok

In het ‘Floridablok’ worden woningen, Albert Heijn, Aldi en aanvullende winkels en horeca gevestigd en is er gelegenheid voor terrassen aan het nieuwe Marktplein en de waterkant. Deze multifunctionele gebiedsontwikkeling omvat daarnaast een bovengrondse parkeergarage met 600 parkeerplaatsen.

Van de 156 appartementen in dit blok zijn 120 appartementen bestemd voor de verhuur in de vrije sector en 36 appartementen worden verhuurd aan zorginstelling Philadelphia. Alle appartementen worden gasloos opgeleverd. De daken van de woningen worden voorzien van zonnepanelen. 

schalkwijk-straks-2
schalkwijk-straks-3

Nicepassage; bioscoop en meer

Tegenover het Floridaplein  ligt de Nicepassage. Dit is de oostelijke ingang van het winkelcentrum. Naast deze passage, met een ingang aan het Californiëplein wordt gewerkt aan de komst van een bioscoop, horeca en winkels. De bioscoop van Kinepolis zal 6 zalen en 934 zitplaatsen tellen en alle zalen worden voorzien van laserprojectie. Kinepolis verwacht er 330 000 bezoekers per jaar te ontvangen. De opening van de bioscoop staat gepland in het vierde kwartaal van 2020.

Eddy Duquenne, CEO Kinepolis Group : “We kijken ernaar uit om de inwoners van Haarlem en omstreken een unieke filmbeleving te bieden. Ik ben ervan overtuigd dat de bioscoop de aantrekkingskracht van Centrum Schalkwijk zal versterken en dat het, dankzij alle betrokken partners, een bruisende plek wordt om te winkelen, wonen en ontspannen.”

Tussen de bioscoop en de ingang Nicepassage zullen ook nieuwe retail ruimtes worden gerealiseerd. Over de invulling hiervan wordt momenteel actief en al heel concreet gesproken. Zodra hierover meer vastligt, zullen we dit natuurlijk hier vermelden. Op dit moment kunnen we al wel een impressie geven van hoe deze nieuwbouw eruit zal gaan zien.

Ceylonpoort

Dit jaar zal ook gestart worden met de werkzaamheden aan de Ceylonpoort (voormalig VNU gebouw). In deze toren komen 162 woningen en 400m2 commerciële ruimte. Daarnaast worden er 107 parkeerplaatsen gerealiseerd, waarvan het overgrote deel in de te bouwen garage.
Ceylon toren
ceylon 2

Europazone

Niet alleen Centrum Schalkwijk vernieuwt, maar ook op andere plekken binnen de ‘Europazone’ (van de Schipholweg tot aan Centrum Schalkwijk) verandert de komende jaren veel. Er komen bijvoorbeeld veel nieuwe woningen bij. Meer weten over de Europazone ? Klik dan hier.

Meer informatie?

Bekijk de projectpagina van de gemeente Haarlem.