Maak kennis met Robert Cermak

Centrum Schalkwijk biedt met het talentenevenement SHOW IT! een podium aan bezoekers met een passie. Robert Cermak (46) maakt grote indruk.

Op het eerste oog lijken Robert’s platen op schilderijen, maar van dichtbij zie je dat ze uit ongelooflijk gedetailleerd soldeerwerk bestaan. Wanneer je op Robert’s kamer komt, is het direct duidelijk dat hij muren tekort komt. Zelfs in de gordijnen hangen zijn platen in houten lijsten -ook door hem gemaakt-, alsook in de hallen van zijn begeleid woonverblijf SEIN in Heemstede.

Robert: ‘Ik ben altijd creatief geweest! Aangezien ik epilepsie heb en mijn moeder door afwezigheid van mijn vader veel werkte, woonde ik vroeger op een internaat. Daar spendeerde ik al mijn vrije tijd aan figuurzagen en schilderen. Toen mijn epilepsie erger werd, kwamen we in 2000 naar Nederland. Op het moment dat ik in 2016 van vestiging moest verhuizen en weer mijn veilige haven gedag moest zeggen, begon ik me steeds meer terug te trekken en werd ik somber. Toen ben ik begonnen met solderen.

Doordeweeks werk ik als elektromonteur en van mijn chef had ik een soldeercursus gekregen om lampen te kunnen repareren. Om mijn gedachten te verzetten, begon ik ook thuis te oefenen. Ik startte met kleine poppetjes van ijzerdraad, maar kreeg snel nieuwe ideeën en bleef mezelf uitdagen. Vervolgens ging ik foto’s en schilderijen namaken en vroegen steeds meer mensen me portretten van familieleden te maken. Het gaat nu een stuk beter met me.’

Het resultaat van al die uren priegelen, kun je nu aanschouwen in de etalage tegenover Douglas in Centrum Schalkwijk. 11 en 12 oktober staat Robert op  Creatief in de Wijk, het kunstevenement in Centrum Schalkwijk.

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on linkedin
Share on google
Share on email